МАРИАНА СТОЯНОВА

Защото: - имат ясни ценности: за защита на природата, устойчивото развитие и гражданските права; - познават принципите на самоподдържащото се и саморазвиващото се системно управление на държавата, и искат да ги наложат във вид на радикална промяна; - не обещават, че "ще ни оправят"; - казват "има дълбока причина за проблемите в управлението: гражданите нямаме участие! Активни ли са добросъвестните граждани - всяко управление няма алтернатива освен да е добро!"; - млади са (прен.),(букв.); - информират се непрестанно; - коалират се с ... гражданите; - отворени са за всички: мислещи "зелено", предизвикателства, главоболия, проверки... - европейци са и вдъхновяват ме!

сряда, 18 февруари 2009 г.

„ЗЕЛЕНИТЕ“ ИСКАТ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ОТЗОВАВАНЕ НА МЕСТНИТЕ ВЛАСТИ, ГРАЖДАНСКА ЗАКОНОДАТЕЛНА ИНИЦИАТИВА И РАБОТЕЩ ЗАКОН ЗА РЕФЕРЕНДУМИТЕ

Партия “Зелените” представиха кампанията си за промяна на устройството на държавата

на открита дискусия на 17 февруари 2009 г. в залата на Хотел Аква”, Варна.  Tемата на събитието бе : „Местни власти, пряка демокрация“.  

 Съпредседателят на „Зелените“ Деница Петрова и съпредседателят на варненската организация Мариана Стоянова обсъдиха с граждани тезите си за промяна в закона за местните власти и  необходимостта от ясен и работещ закон за референдумите. Бяха дадени конкретни и ясни предложения по следните теми: 

  • Възможности за отзовавана на кметове, кметски наместници и общински съветници – като форма на граждански контрол върху местните власти
  • Прозрачност на администрацията и решенията на общинските съвети - общинско радио, кабелна телевизия; он-лайн регистър на всички проведени гласувания в общинския съвет
  • Местна законодателна инициатива – от страна на инициативни комитети от граждани и неправителствени организации
  • Постоянна местна изборна администрация
  • Национални и местни референдуми – нисък праг на брой хора, необходим за иницииране на референдуми, задължителен местен референдум за разполагане с местни ресурси. 

На дискусията взеха участие представители на Инициативен комитет на родителите от Варна,  Движение «Граждани за Рила», Сдружение «Зелена Варна», Сдружение за оптимизиране на правосъдието и администрацията, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, както и представител на ПП «Атака». Предложенията на «Зелените» бяха много добре посрещнати, като бе изразена готовността за продължаване на дискусията и по останалите теми по кампанията «Да върнем държавата на гражданите». 

„Зелените” направиха анкета във връзка с обсъжданите теми.. Според резултатите темата „Местни власти, пряка демокрация” е важен и наболял въпрос, а 85 % от попълнилите анкетата не са доволни от работата на варненския общински съвет и областната администрация. Основните проблеми на общината, за които биха гласували на местен референдум са: презастрояването, зелените площи – паркове и защитени територии, транспорт. Допълнителни проблеми са изтъкнати: отпадъци, отпадни води, липса на детски заведения и спортни комплекси. Отговорността за перманентната криза в България, според анкетираните, е и на гражданите, и на управляващите, а подобряването на ситуацията зависи от активността на  всеки един гражданин. 

Партия „Зелените“ се учреди на 18 май 2008 г. от представители на неправителствени организации и граждани, за да даде политическо представителство на идеята за защита на българската природа. Дългогодишният опит на членовете на «Зелените» в неправителствения сектор и настоящата им дейност по създаване на зелени политики показаха, че за да е възможно опазването на околната среда са необходими промени в механизмите на самата държава.

„Зелените“ имат своя местна организация във Варна от юни 2008 г. и работят за възстановяването на зелената система на града, чистотата на плажовете и крайбрежните води и въвеждане на съвременна еколого-съобразна транспортна схема.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив