МАРИАНА СТОЯНОВА

Защото: - имат ясни ценности: за защита на природата, устойчивото развитие и гражданските права; - познават принципите на самоподдържащото се и саморазвиващото се системно управление на държавата, и искат да ги наложат във вид на радикална промяна; - не обещават, че "ще ни оправят"; - казват "има дълбока причина за проблемите в управлението: гражданите нямаме участие! Активни ли са добросъвестните граждани - всяко управление няма алтернатива освен да е добро!"; - млади са (прен.),(букв.); - информират се непрестанно; - коалират се с ... гражданите; - отворени са за всички: мислещи "зелено", предизвикателства, главоболия, проверки... - европейци са и вдъхновяват ме!

сряда, 18 февруари 2009 г.

Европа - тревни площи за трамвайните пътища.

Въпреки че, със сигурност идеята за такава комбинация не е нова, приятно е да се гледа как трамваи се плъзгат по морава. В много европейски градове, вече могат да се видят тези зелени пътища - Барселона, Франкфурт, Сеинт-Етиен, Страсбург и др. Така се съчетава красивия градски дизайн и създаването на повече 

зелени площи.

  St. Etienne, France

Тези зелени ивици предоставят множество предимства за градско пространство, като например намаляване на градския топлинен ефект, предоставяне на пропускливи площи за дъждовната вода и намаляване на замърсяването като цяло. И разбира се, изглежда далеч  по-красиво от бетон или асфалт. Как ми се иска скоро да видя и в България подобно нещо.

Изцяло съм съгласен със списание Monocle и статията "25 Примери за добро градско проектиране", в която е написано:" Има нещо много магическо да гледаш как трамвай се плъзга тихо сред алея от трева. Дали ще бъде възможно, тази атрактивна комбинация от ефективен обществен транспорт и озеленяване, да стане стандартна част от градската действителност."



4 коментара:

  1. Привет от Свищов! При нас няма трамваи, нито тролеи, но едва ли ще пречи да споделя моят коментар :) Някъде, това е реалност, но със сегашното "политическо" блато и тоталната катастрофа в съзнанието на хората в България, такова състояние ще е възможно, само в състоянието от надписа на трамвая от първата снимка . .. за дъъъълго време ;) Освен "Зелените" да скъсят периода!!!

    ОтговорИзтриване
  2. "Зелените", за съжаление, сами нищо не могат да направят, защото тяхната Програма се опира на силна гражданска инициатива - хора, които да знаят какво, как, къде, на кого и защо да казват. Какво да се прави като са единствените които искат добруване за всички, а не лично облагодетелстване!?! Без тези последните просто няма да стане! Ти от тях ли си?!

    ОтговорИзтриване
  3. От тях съм, Мариана. Имате ли снимка, да ви видим?!

    ОтговорИзтриване

Архив