МАРИАНА СТОЯНОВА

Защото: - имат ясни ценности: за защита на природата, устойчивото развитие и гражданските права; - познават принципите на самоподдържащото се и саморазвиващото се системно управление на държавата, и искат да ги наложат във вид на радикална промяна; - не обещават, че "ще ни оправят"; - казват "има дълбока причина за проблемите в управлението: гражданите нямаме участие! Активни ли са добросъвестните граждани - всяко управление няма алтернатива освен да е добро!"; - млади са (прен.),(букв.); - информират се непрестанно; - коалират се с ... гражданите; - отворени са за всички: мислещи "зелено", предизвикателства, главоболия, проверки... - европейци са и вдъхновяват ме!

четвъртък, 12 февруари 2009 г.

ПОКАНА ЗА ОБЩЕСТВЕНА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА „МЕСТНИ ВЛАСТИ, ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ (РЕФЕРЕНДУМИ)” 17 ФЕВРУАРИ 2009г. - 17.30ч., хотел АКВА, ВАРНА

Кампанията Да върнем държавата на гражданите, която “ЗЕЛЕНИТЕ” инициирахме на 18.01.2009, продължава с поредната от серия обществени дискусии за промяна в устройството на държавата, които ще се провеждат през месец февруари.

 

Темата за 17 февруари е: Местни власти, пряка демокрация (референдуми).:

·         Кметски наместници, кметове, кметове на общини – райониране, избор, правомощия, отговорности, процедура за отзоваване.

·         Областни управители - избор, правомошия, отговорности, процедура за отзоваване.

·         Общински съвет – райониране, избор, правомощия, солидарна индивидуална отговорност като членове на колективен орган, начини за отзоваване.

·         Ефективен граждански контрол върху законосъобразността на административните решения и прозрачност на администрацията и решенията на общинските съвети.

·         Регионални омбудсмани с пряк избор. Права на обществен обвинител.

·         Местен референдум - електронно гласуване.

·         Местна законодателна инициатива.

·         Постоянна местна изборна администрация.

·         Общинско радио, кабелна телевизия.

·         Он-лайн регистър на всички проведени гласувания в общинския съвет.

 

 Ние, „Зелените”, имаме ясна и конкретна позиция за решение на проблемите в устройството на държавата. Съвместно с организации от Коалицията „За да остане природа в България” се обръщаме към всички граждани, граждански сдружения, неправителствени организации и политически организации, които намират, че сега съществуващото статукво в държавата не функционира и трябва да се промени. Призоваваме за активно включване в дискусията, като предлагаме среда на равнопоставен диалог, в който може да участва всеки.

 

Очакваме ви в залата на хотел Аква,  на ул. Девня N. 12, Варна, на 17 февруари 2009 г. от 17.30 до 19.00 ч., за да дискустираме заедно проблемите в работата на местните власти и предложенията ни за решения чрез въвеждане на пряко участие на гражданите и местни референдуми.

 

Нашите идеи са публикувани на страницата на “Зелените”: www.bulgariangreens.org. Очакваме Вашето активно участие в дискусиите, Вашите мнения, коментари и предложения – във форума ни http://bulgariangreens.blogspot.com/ и на нашите имейл адреси (varna@bulgariangreens.org; zelenite@gmail.com).

 

Програма на дискусиите през февруари:

 

1 февруари

Тема: Народно събрание, президент, пряка демокрация (референдуми)

/Андрей Ковачев: 0887 788 218/

 

8 февруари

Тема: Администрация, Еврофондове, публични средства

/Петко Ковачев: 0888 420 453/

 

15 февруари

Тема: Местни власти (общинска и областна администрация)

/Христо Генев: 0895 780 092/

 

17 февруари - Варна

Тема: Местни власти, пряка демокрация (референдуми)

/Деница Петрова: 0889 880 908/

 

22 февруари

Тема: Съдебна система

/Андрей Ковачев: 0887 788 218/

 

 

Моля, потвърдете участието си в дискусияте на (varna@bulgariangreens.org).  или телефон:

Мариана Стоянова (0896 781 395)

 

Приканваме хората, които няма да могат да участват в дискусиите лично, да съдействат с организация на подобни дискусии извън София и Варна.

 

 

ПП “зелените”

http://www.bulgariangreens.org

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Архив